Aika rientää metsässä ja pellolla eikä tänne näytä ehtivän kirjoittaa mitään. Mustikkakauden ollessa parhaimmillaan mieleeni tuli kuitenkin aihe, jonka parissa moni harmittelee pitkin syksyä: marjoja tai sieniä olisi kiva mennä poimimaan, mutta minne?
Jos valmista apajaa tai sellaisen näyttäjää ei ole tiedossa, ei hätää! Mustikka-, puolukka- tai sienimetsä on suhteellisen pienellä vaivalla löydettävissä ja kun sen kerran löytää, sinne voi myös seuraavina vuosina palata! Kun itse vielä asuimme kaupungin betoniviidakossa, oli selvää,
että halusimme joka tapauksessa pakastimeemme luonnon terveellisiä
herkkuja. Olin aiemmin käynyt vanhan kotikaupunkini tutuilla apajilla,
mutta koska halusimme käydä marjassa ja sienessä myös arki-iltaisin,
päätimme etsiä uuden antoisan marja- ja sienimetsän. Kerron nyt ohjeen, jonka avulle mekin aikoinaan löysimme oman aarremetsämme pyöräilymatkan päästä kaupunkikotiamme.
Apajan etsiminen alkaa tietokoneen käynnistämisellä. Avaa sivusto www.paikkatietoikkuna.fi/web/fi/kartta ja ala tarkastella lähialueiden maastokarttoja. Ihan pieneen metsikköön ei välttämättä kannata lähteä, vaan on hyvä että metsällä on kokoa esimerkiksi vähintään neliökilometrin verran. Kun maastokartalta löytyy sopivan kokoisia metsäalueita, seuraavaksi valitaan vasemman reunan valikosta karttatasot-valikosta kohta ortokuvat ja sieltä rasti kohtaan ortokuvat, jolloin kartan päälle aukeaa ilmakuva alueesta. Ilmakuvatarkastelulla varmistetaan, ettei löytämäsi kohde ole pelkkää hakkuuaukkoa, vaan seassa on myös metsää. Mitä tummempi metsikön väri, sitä vanhempaa metsää paikalla on. Kun olet löytänyt kohteen joka vaikuttaa sopivalta, tulosta mukaasi kartta alueesta!
Karttakuva kannattaa zoomata tarpeeksi tarkaksi, jotta tarvittavat kohteet näkyvät kartalla ja voit käyttää karttaa suunnistamiseen. Itsellämme kävi tuuri, sillä valitsemassamme metsässä oli myös pieni avosuo, josta iloisena yllätyksenä löysimme poimittavaksi karpaloita. On tärkeää, että kartassa näkyy myös mittakaava, sillä ilman sitä kartan käyttö on huomattavasti hankalampaa! Mukaan voi toki tulostaa myös ilmakuvan alueesta, sillä se saattaa auttaa paikan päällä suunnistamista. Ota mukaan myös kompassi! Mikäli kartan ja kompassin käytössä on epävarmuutta, kannattaa tietysti hyödyntää myös puhelimen tai gps-laitteen toimintoja vähintään sen verran, että merkitsee niihin, mihin kohtaan pyörä tai auto jäi, ja mikäli tuntee olevansa eksyksissä, suunnistaa sitten viimeistään niiden avulla pois. Oikeastaan eksyminen varsinkin Etelä-Suomen pienillä metsäalueilla on aika vaikeaa kun tietää muutaman peruskikan. Yleensä metsiköitä ympäröivät tiet ja pellot, joista kauimmatkin ovat yleensä muutaman sadan metrin päässä, joten jos osaa kulkea suoraviivaisesti, pääsee kyllä metsästä pois.
Siispä saapuessasi metsän äärelle, paina mieleesi, mistä metsään menit. Kuvitellaan vaikkapa, että jätät pyöräsi metsätielle, joka kulkee itä-länsi-suuntaisesti metsikön pohjoispuolella, joten löydät takaisin tielle, kunhan kuljet metsässä suoraviivaisesti kohti pohjoista. Tässä auttaa kompassi. Toinen tapa on tarkastella, mistä suunnasta aurinko paistaa. Jos olet liikkeellä puolilta päivin ja lähdet kulkemaan metsään niin, että aurinko on suoraan edessäsi, löydät takaisin tielle, kun poistuessasi metsästä pidät auringon selkäsi takana (toki jos olet viettänyt metsässä useita tunteja, täytyy pitää mielessä, että aurinko kiertää myötäpäivään, eli esimerkiksi 6 tunnin kuluttua sinun täytyykin pitää aurinko vasemmalla puolellasi, jotta suoraviivaisesti kulkemalla päädyt jälleen metsätielle). Ei ole vaarallista, mikäli et osu tielle juuri siihen kohtaan, missä pyöräsi on, mutta ainakin tietä pitkin kulkemalla pyörän löytäminen uudelleen on helppoa.
Kun menet ensimmäistä kertaa metsään, kannattaa aikaa käyttää hyvän apajan löytämiseen, eikä välttämättä kannata pysähtyä vielä ensimmäiseen mustikkavarvikkoon, mikäli siinä ei kasva suurta määrää marjoja. Suon reunametsiköt ovat yleensä kosteita, joten sellaisia kannattaa koittaa etsiä. On hyvä tietää, millaisissa olosuhteissa etsimäsi metsän antimet normaalisti kasvavat: esimerkiksi mustikka vaatii jonkin verran valoa ja kosteutta, ja on tavallisesti vanhan metsän laji, joten kovin tiheissä metsiköissä tai nuoressa taimikossa ei todennäköisesti se paras apaja ole. Kantarelli viihtyy samoin valoisilla paikoilla ja yleensä koivun seuralaisena, joten heinittyneen metsikön sijaan sitä kannattaa etsiä esimerkiksi kallioiden avoimilta reunoilta. Puolukka pitää mustikkaa kuivemmasta maastosta ja se onkin tavallinen jäkäläisillä kallioilla. Karpalo tykkää avosuon kosteudesta ja suppilovahvero (loppusyksyn helppo ja runsas sieni!) viihtyy hyvin sammaleisissa kuusikoissa.
Etsiminen kannattaa aloittaa helpoista peruslajeista (mustikka, puolukka, suppilovahvero) ja etsiä sesongin mukaan, jolloin kerääminen on kaikkein palkitsevinta. Pääsesongin alun huomaa helposti, mikäli esimerkiksi Facebook-kavereissa on innokkaita kerääjiä, tai mikäli kuuluu johonkin lukuisista sienestys- tai marjastusryhmistä! Samalla kun kerää näitä peruslajeja, kannattaa kiinnittää huomiota myös muihin lajeihin, jolloin koriin saattaa omaksi yllätykseksi kertyä myös esimerkiksi kantarelleja, karpaloita, mustatorvisieniä, lampaankääpiä, herkkutatteja....) Hyvät apajat kannattaa myös merkitä karttaan/gps-laitteeseen seuraavia vuosia varten!
Harrastuksen aloittaminen vaatii aina vähän vaivaa, mutta se kannattaa! Tsemppiä metsään!